Što je cordon sanitaire i zašto je nužno uspostaviti ga protiv HDZ-a

Što je cordon sanitaire?

U politici, pojam cordon sanitaire (francuski naziv za sanitarni kordon) predstavlja odbijanje određene grupe političkih stranaka da na bilo koji način surađuje sa nekom od političkih stranaka, najčešće iz razloga što stranka protiv koje se formira sanitarni kordon zastupa takve politike koje se smatraju izuzetno štetnima za društvo.

Sanitarni kordon formira se u pravilu u kriznim situacijama i u pravilu se stvara između stranaka koje u normalnim uvjetima ne bi nikada surađivale jedne s drugima zbog svoje ideološke različitosti. Sanitarni kordon stvara se s glavnim ciljem pobjede nad strankom protiv koje je usmjeren i spriječavanja fragmentacije glasova uslijed koje ogroman broj glasova ostaje neiskorišten, od čega profitira stranka protiv koje je usmjeren sanitarni kordon.

Cordon sanitaire protiv HDZ-a

U Hrvatskoj su ispunjeni svi uvjeti za stvaranje cordon sanitairea, velike koalicije oporbenih stranaka s ciljem pobjede na izborima i uklanjanja HDZ-a sa svih pozicija odlučivanja kako bi se moglo pristupiti obnovi institucija koje je HDZ zarobio.

Činjenica je da HDZ u javnosti uživa status persone non grata, nepoželjne političke pojave koja je iz političke stranke devoluirala u nakupinu interesnih grupacija koje politiku i obnašanje državnih dužnosti u potpunosti podređuju privatnim interesima svojih članova.

Za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića, Hrvatsku je napustilo 10% njenog stanovništva

Andrej Plenković je u 8 godina obnašanja vlasti nanio hrvatskom društvu gotovo pa nenadoknadivu štetu koja dugoročno prijeti stabilnosti i održivosti same Republike Hrvatske. Za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića, Hrvatsku je napustilo 10% njenog stanovništva, mahom visokoobrazovanih mladih članova društva, troškovi života su eksplodirali, inflacija je na povjesno visokim razinama, a tršite rada je preplavljeno jeftinom radnom snagom iz trećih zemalja. Sve državne institucije su pod kontrolom jednog čovjeka te su granice trodiobi vlasti potpuno izbrisane. Svi u teoriji neovisni sustavi popunjeni su podobnim kadrovima te povjerenje u institucije više ne postoji. Preko 90% građana Hrvatske vjeruje da je pravosuđe korumpirano i pod kontrolom politike, a percepcija vladavine prave je u rangu siromašnih država Afrike.

HDZ je tako pod okriljem Europske unije stvorio uvjete za egzodus 400.000 obrazovanih građana te uspostavio sustav njihove zamjene radnicima iz siromašnih trećih zemalja, sustav koji je puno bliži robovlasništvu nego kapitalizmu. Istovremeno, članovi HDZ-a izvlače stotine milijuna eura iz državnog proračuna, županijskih i lokalnih proračuna i proračuna Europske unije, a samo mali dio njih biva procesuiran.

Ugrožene vitalne funkcije države

U takvim uvjetima u kojima su ugrožene vitalne funkcije države kao i stanovništvo kao formativni element države, potpuno je opravdano pristupiti formiranju cordon sanitairea s ciljem oslobađanja državnih institucija čeličnog stiska korupcije. Sve projekcije govore da bi u slučaju formiranja širokog oporbenog bloka HDZ sigurno bio poražen na svim izborima na kojima bi sudjelovao. Time bi bio uklonjen s vlasti, a koalicijska vlada zajedno sa saborskom većinom bi mogla započeti s procesom sanacije institucija, reformama pravosuđa, državne uprave, izbornog sustava, lokalne i regionalne samouprave, Državnog odvjetništva i drugih institucija.

Takva vlada zbog svojih unutarnjih proturječnosti ne bi odlučivala ni u kojem pogledu o tzv. klasičnim ideološkim pitanjima te bi sva sporna pitanja ostavljala za razdoblje nakon provedbe nužnih reformi i stabilizacija stanja nakon čega bi se, u normalnim uvjetima i bez koruptivnih elemenata, pristupilo novim izborima.

Sve projekcije govore da bi u slučaju formiranja širokog oporbenog bloka HDZ sigurno bio poražen na svim izborima na kojima bi sudjelovao.