O Pravu i Pravdi

Pravo i pravda je suverenistička politička stranka osnovana 03. veljače 2024. godine. Predsjednik Prava i Pravde je zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić, a njeni potpredsjednici su prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu. Glavni tajnik stranke je prof. dr. sc. Dražan Dizdar, redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Osnivanjem Prava i Pravde došlo je do ujedinjenja dvije političke stranke (Ključ Hrvatske i Promijenimo Hrvatsku) s nezavisnom listom Mislava Kolakušića te je stvorena jedinstvena politička opcija pod nazivom Pravo i Pravda.

Na taj način je osnivanjem nove političke opcije došlo do smanjenja broja političkih stranaka i stvaranja ozbiljne političke opcije koja već sada ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, a uskoro će postati i parlamentarna stranka nakon što budu održani izbori za Hrvatski sabor.

Time je uklonjena mogućnost bespotrebnog i štetnog rasipanja glasova, a građani koji podržavaju ideje i ciljeve Prava i Pravde dobili su priliku da njihovi glasovi imaju višestruko veći učinak na izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament.

Ciljevi Prava i Pravde su sljedeći:

  • Stvaranje tzv. cordon sanitairea, velike predizborne koalicije protiv HDZ-a s ciljem pobjede na izborima i slanja HDZ-a u oporbu kako bi se omogućio obračun s korupcijom u svim državnim institucijama. Analize pokazuju da pobjeda nad HDZ-om u rascjepkanim koalicijama nije izgledna što bi HDZ-u omogućilo opastanak na vlasti još 4 godine.
  • Ulazak u Hrvatski sabor s većim brojem zastupnika kako bi se utjecalo na sastav buduće Vlade te sudjelovalo u radu iste s ciljem provedbe ciljeva i programa Prava i Pravde s naglaskom na resore vezane za uspostavu pravne države i progon korupcije.
  • Ponavljanje rezultata iz 2019. g. na izborima za Europski parlament s ciljem nastavka rada na sprječavanju negativnih trendova u Europskoj uniji, pogotovo u svjetlu analiza prema kojima će sastav Europskog parlamenta uvelike promijeniti u smjeru gubitka moći dosadašnjeg vodstva EU.

Nakon 8 godina vlasti Andreja Plenkovića jasno je da u Republici Hrvatskoj ne postoji veća opasnost od HDZ-a, strogo interesne organizacije koja ne preza od kriminalnih aktivnosti u ostvarivanju svojih ciljeva. Na to ukazuju desetci afera njenih čelnika od kojih su mnogi uhićeni, procesuirani i osuđeni na zatvorske kazne.

Samim time, nameće se zaključak da je uklanjanje HDZ-a imperativ svakog političkog djelovanja u Republici Hrvatskoj što dovodi do potrebe stvaranja velike predizborne anti-hdzovske koalicije kao najsigurnijeg načina ostvarenja izborne pobjede.