Ideologija kao opravdanje za održavanje HDZ-a na vlasti


U političkoj povijesti novi ideološki koncept nastajao je kao reakcija na postojeće stanje u društvu koje je u sukob stavljalo najčešće dvije antagonizirane društvene skupine (aristokraciju-građanstvo, kapitaliste-radnike, općenito privilegirane i neprivilegirane). Tko su danas na globalnoj razini privilegirani, a tko neprivilegirani?

HDZ je uz pomoć svojih satelita stvorio društveno-ekonomski sustav koji se u politološkoj teoriji zove crony ili ortački kapitalizam (čija su osnovna obilježja korupcija, klijentelizam, uhljebništvo, neučinkovito i nepravedno pravosuđe, iskorištavanje javnog dobra za osobne interes, itd.), koji je podijelio društvo na dvije skupine: privilegirane i neprivilegirane.

Privilegirana manjina koja sumnjivim legitimitetom ima vlast i koristi je protiv interesa većine.

Neprivilegirana većina koja se nije u stanju suprotstaviti privilegiranoj manjini. Koja je to ideološka pozicija privilegirane manjine, a koja neprivilegirane većine?

I sad dolazimo do demokratskog paradoksa jer demokracija bi logično trebala biti politički poredak u kojem vlast ima većina koja radi u interesu te većine, a kod nas vlast ima manjina koja radi u interesu manjine. Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno. HDZ kao konzervativna stranka želi zadržati postojeće stanje nepomijenjenim (žele zadržati svoju privilegiranu poziciju moći), a ostale političke stranke im zbog ideoloških razloga to omogućavaju (jer im eto ideološke razlike ne dopuštaju da se udruže).

Stoga se pitam kakvog smisla imaju ideološke podjele u ovakvoj političkoj stvarnosti. Tko su to liberali, socijaldemokrati, konzervativci, demokršćani i po čemu se uistinu razlikuju? Jesu li ideološke razlike zbilja prepreka stvaranja antihadezeovske koalicije ili su razlozi sasvim druge prirode? Nisu li te kvazi-ideološke razlike zapravo izlika kojom se žele zadržati postojeći politički odnosi?